Tryck eller brodyr – vad ska jag välja?

Swagg tryckeri maskin gul färg

Tryck eller brodyr – vad ska jag välja?

TRYCK ELLER BRODYR – VAD SKA JAG VÄLJA?

 

Tryck passar bäst på t-shirts, toppar och hoodies, stora upplagor och tryck som upptar en större yta. Brodyr gör sig bäst på prestigefyllda plagg som polotröjor, skjortor, kepsar, ytterkläder och byxor.

 

När vi på Swagg i Stockholm arbetar med profilkläder och pratar med kunder dyker ofta frågan upp om plaggen eller produkterna ska märkas med tryck eller brodyr. I den här texten kommer vi titta närmare på hur de olika metoderna skiljer sig åt och vad de är bäst lämpade för.

 

SÅ FUNGERAR TRYCK PÅ PROFILKLÄDER

 

Vi arbetar med olika typer av tryck beroende på vad det handlar om för produkt och material. Några vanligt förekommande tekniker hos oss på tryckeriet i Stockholm är tampotryck, digitaltryck och transfer. Men den teknik vi oftast använder kallas för screentryck. Tekniken är väl beprövad på en mängd olika material.

 

Så går det till: färg pressas via en rakel genom en tunn väv som sitter fastspänd i en ram. De partier som inte ska tryckas täcks av schabloner som hindrar färgen från att nå fram till objektet. Schablonerna kan användas flera gånger och innebär och därför endast en engångskostnad. Om trycket ska ha fler än en färg trycks dessa separat.

 

Screentryck kan användas på såväl ljusa som mörka plagg eller andra textilier, nylontyger eller elastiska material. Valmöjligheterna är stora när det gäller utbudet av färger, du kan exempelvis välja guld, glitter, silver, reflexfärg eller fluorescerande färg.

 

SÅ FUNGERAR BRODYR PÅ PROFILKLÄDER

 

Brodyr är en teknik som innebär att trådar sys in i profilprodukten eller profilkläderna. Vanligast är direktbrodyr, då textilen spänns fast i en ram och brodyrmaskinen följer ett program. Ett annat alternativ är att först brodera märken som sedan sätts fast på tyget.

 

Brodyr ger en lyxig och genuin känsla och ett mer påkostat uttryck. Eftersom trådarna är något höjda från det omgivande plagget så skapas en viss tredimensionell känsla. Brodyr är mycket hållbart och kan många gånger överleva plagget som det sitter på. Swagg erbjuder brodyr på profilkläder och kan bland annat brodera på väskor, jackor, handdukar, tröjor, byxor, kepsar, mössor med mera.

 

Applikationsbrodyr är en typ av brodyr som innebär att större ytor fylls med tyg istället för med stygn. Dessutom är det möjligt att lämna ytan så plaggets egen yta och färg tas fram eller så broderas skurna tygbitar fast. Om stora områden av stygn ersätts med tyg så sjunker kostnaden för broderiet.

 

VILKEN TEKNIK PASSAR BÄST TILL PROFILKLÄDER?

 

Oftast fungerar tryck bäst för plagg som t-shirts, toppar och hoodies och tryck som upptar en större yta. Brodyr gör sig bäst på mer prestigefyllda plagg som skjortor, polotröjor, ytterkläder och byxor. Brodyr fungerar inte på plagg med tunnare tyg, som exempelvis t-shirts, då stygnen spänner i tyget och kan orsaka rynkor och tyngd runt brodyren. Tryck är mer följsamt och följer tygets former.

 

Tryck eller en brodyr placeras oftast på plaggets framsida, exempelvis på bröstet. Det är inte konstigt med tanke på att vi umgås och kommunicerar vända mot varandra. Men yrkesgrupper som hantverkare och byggjobbare arbetar i regel med ryggen utåt. I dessa fall blir ett tydligt tryck på jackans eller tröjans rygg en välexponerad reklamplats.

 

Priset avgörs av vilken typ av plagg det rör sig om, hur stor upplagan är och tryckets/brodyrens form, men generellt är brodyr en dyrare teknik än tryck. Dock får man mycket högre kvalitet och ett enastående utseende.

 

VI HJÄLPER DIG MED PROFILKLÄDER I STOCKHOLM

 

Fördelarna med profilprodukter och profilkläder är många. Profilkläder och profilprodukter fungerar utmärkt som giveaways vid mässor och event. Med en liten investering får du stor exponering av ditt varumärke.

 

Om du låter din personal bära profilkläder kommer dina kunder snabbt känna igen personalen och en enhetlig klädsel skapar förtroende. Dessutom stärks självkänslan och teamandan hos de som bär profilkläder i sin profession.

 

Kontakta oss på Swagg i Stockholm om du är osäker på om tryck eller brodyr gör sig bäst för de profilkläder eller profilprodukter du har i åtanke. Självklart är du välkommen att hälsa på oss i våra lokaler i Stockholm, så hjälper vi dig. Vi är mer än bara ett tryckeri, vi ger våra kunder kloka råd och delar gärna med oss av våra bästa tips kring hur du får ut så mycket som möjligt av dina profilkläder.

No Comments

Post A Comment